Inspiratie

Inspiratie krijg je niet, daar geef je ruimte aan.

20170101_141550

Logica brengt je van A naar B Verbeelding brengt je overal.

Albert Einstein.

The future depends on what we do now

Mahatma Ghandi

Vrede

Kom vanavond met verhalen
hoe de oorlog is verdwenen,
en herhaal ze hondermalen:
alle malen zal ik wenen.

Uit slaapwandelen (1957) van Leo Vroman

Zelfkennis van leiders, leidt tot vrede.

Alleen via de ontwikkeling van ‘innerlijkheid’, creëer je in de buitenwereld vrede want het individu en de groep zijn nauw met elkaar verbonden. 

‘Leiders met een rijk innerlijk leven kunnen de valkuilen van hun ego vermijden, ten diensten van het algemeen belang’. Dominique Steiler, directeur van Ecole de management in Grenoble, onderschrijft de gedachte dat managers zich, vooral in de hogere kaders, niet meer kunnen laten leiden door hun emoties en hun ego, en het getuigt van goed beleid om hen te stimuleren tot zelfkennis.

Hoe kun je vrede leren? ‘Vergroot je zelfkennis, verbeter je uitdrukkingsvaardigheden rondom gevoelens en behoeften, ontwikkel je empatisch vermogen en focus op je levenslust voor het gevoel van verbinding’.

‘De voordelen van het leren van innerlijke vrede nog steeds beschouwen als soft of als iets wat uitsluitend tot de privésfeer behoort, lijkt ons het teken van een gevaarlijk gebrek aan inzicht, visie, openheid van geest en verantwoordelijkheidsgevoel’.

Uit: Vrede kun je leren van David van Reybrouck en Thomas D’Ansembourg.

Bewustzijn

I would like for people to realize that yoga is not about touching your toes.

Gary Kraftsow.

Met andere ogen …

Aquarel van Aline Thomassen

Wie vanuit een punt naar de dingen kijkt, beseft op het laatst niet dat dingen ook een achterkant hebben.

‘Dali doet alles om te bewijzen dat er meer dan 1 wereld bestaat en dat we de gewone dingen om ons heen niet voor lief moeten nemen.

Als surrealist kijkt hij verder dan het realisme, hij kijkt naar wat er in ons binnenste gebeurt. Dali haalt als surrealistich kunstenaar, dat binnenste naar buiten en maakt geheimen zichtbaar´. ‘Als je het goed bekijkt, zijn ook de gewone meneren gekke meneren. Ze moffelen alleen hun dromen weg en vormen de stilte voor de storm. De rust van een vulkaan. De vrede vlak voor een ramp’.

Uit: ‘De snor van Dali’ van Gerrit Komrij.

 5 oorzaken waardoor managers van het pad raken en dus moeten werken aan zelfinzicht (onderzoek van Ronald Visser):

  1. Macht maakt mensen doorgaans egocentrisch en onverschillig voor anderen.
  2. Zelfoverschatting en een beperkt zelfinzicht, blokkeren leerprocessen van de manager.
  3. Ontbrekende bekwaamheden worden niet aangepakt doordat managers blijven vasthouden aan oude succesformules.
  4. Het overdadig inzetten van, op zichzelf waardevol gedrag.
  5. Persoonseigenschappen die aanzetten tot uitbuitend en instrumenteel sociaal (manipulatief) gedrag:  destructief narcisme, witte boorden psychopathie en machiavellisme.

Soms blijft het bij disfunctioneren, maar soms blijkt de manager een destructieve impact te hebben op zijn directe omgeving of zelfs de gehele organisatie. Visser: ‘Werk continu aan het vergroten van het zelfinzicht van managers. Juist naarmate deze in de hiërarchie stijgen’.

NU

Laat los wat was,
Accepteer wat is,
Omarm wat komen gaat.

Jobs is wel het onvervangbare gezicht van Apple, maar zijn geest is in het bedrijf geinstitutionaliseerd.

Analist Gene Munster, over het vertrek van Steve Jobs bij Apple.

In het artikel ‘Surfen op de golven van de organisatie, dienend leiderschap bij organisatieontwikkeling‘ spreek ik over de intentie van de oprichter van een organisatie, en werk de invloed van die intentie op de groei van de organisatie verder uit. Lees het artikel >

 Solliciteren

Nog nooit zo tergend opgegeten als tijdens dit gesprek door een driedelig gedaste bidsprinkhaan.
Woorden stuiten op tafel, knikkers vallen op een glasplaat.
Hij neemt slokken van mijn levensloop en boert onaangedaan.
Hij rolt in mij.
Hij steekt mij aan en rookt mij op.
Dan mag ik gaan.
Later belt men mijn stoffelijk overschot.
Ik heb de baan.

Ingmar Heytze

‘Een bedrijfscultuur verliest al snel zijn energie, als er geen verwondering, empathie, verbeeldingskracht en inlevingsvermogen is’ aldus Martha Nussbaum.

Kunst, spel en literatuur helpen deze te ontwikkelen.

‘Als op scholen en universiteiten overal ter wereld geen goede grondslag wordt gelegd voor internationale samenwerking, zullen onze menselijke interacties plaatsvinden binnen de schrale normen van de markt, waar mensenlevens in de eerste plaats worden gezien om winst mee te behalen’. Een goed ontwikkelde verbeeldingskracht is niet alleen essentieel voor een tolerante samenleving, maar ook voor een gezonde zakencultuur , want innovatie vereist flexibele, open en creatieve geesten.

Uit: ‘Niet voor de winst’ van de Amerikaanse filosoof Martha Nussbaum.

Extra leestip: ‘Intensieve Menshouderij, Hoe kwaliteit oplost in rationaliteit’ van Jaap Peters en Judith Pouw.

Wat de klassiekers ons leren over de waan van de dag …

Theatergroep Aluin brengt verhalen organisaties in, die de waan van de dag doen overwaaien.

Tegen iedereen die denkt: ‘waar moet dat heen met de wereld?’ zegt theatergroep Aluin: “geen zorgen, over een paar honderd jaar lachen we erom.” “Want dat bewijzen de verhalen die de oude Grieken, Shakespeare en de Bijbel ons al brachten. Aluin biedt een kijkje in de menselijke ziel aan teams, leidinggevenden en medewerkers en biedt organisaties en scholen theaterteksten met thema’s als macht, leidinggeven,verandering of conflicten.

Macht als vermogen verandering tot stand te brengen.

Hoe mensen macht inzetten blijkt samen te hangen met hoe mensen op hun machtspositie terecht zijn gekomen.

Het gevecht naar de top en het positioneren van jezelf op de ladder van succes is de meest voorkomende manier om macht te verwerven volgens ‘De 7 bronnen van macht: een alternatief voor autoriteit’ van Claude M.Steiner . ‘Sommigen boven, sommigen onder, elkaar onder de voet lopend naar de top’. Een manier die ons met de paplepel is ingegoten.

Macht verwerven en behouden via deze weg, zet tegelijkertijd hele groepen mensen weg als machteloos. Machteloos is dan ook het spiegelbeeld van autoritair. In dit beeld zijn de machtelozen in symbiose met de bovensten op de ladder, geven zij vrijwillig de macht over aan een persoon. Overigens zijn er naast de machtelozen ook nog de resisters, mensen die niet meedoen aan deze dynamiek.

Steiner heeft het ‘grootste antigif’ gevonden tegen autoritaire macht aldus hemzelf: de ontwikkeling van individuele macht. Bronnen die bijdragen aan iemands vermogen om invloed te hebben zijn de ontwikkeling van kennis, communicatie, liefde, passie, transcendentie, gegrond zijn, (zelf)beheersing. Hij koppelt deze in de uitwerking aan de theorie van de chakra’s van de kundalini yoga: aarde, seks, macht, hart, keel, derde oog, kosmos.

Macht is zo een vermogen dat veel verder gaat dan het manipuleren of overheersen van anderen; macht is dan het vermogen verandering tot stand te brengen.

Leidinggevenden getypeerd door dirigent

Uit: Music paradigm: 4 types van dirigent Roger Nierenberg

  1. De dirigent met de wazige slagtechniek: gelijk inzetten kun je wel vergeten.
  2. De neus in de partituur: nul fout maar ook geen inspiratie.
  3. De bemoeial die voortdurend probeert te sturen: weg eigen initiatief.
  4. De artiest: groot gebarend vooral werkend aan zijn eigen ego.

Te gebruiken als spiegel en om de eigen routine te doorbreken.

‘Iedere levensloop heeft een achteruitkijkspiegel’.

‘Ik ben niet verantwoordelijk voor de moord op de Joden, maar iedere levensloop heeft een achteruitkijkspiegel en daarmee kijk je ook in je eigen leven, dat mede bepaald wordt door de biografie van je ouders. Uitspraak van schrijfster Herta Muller.

Om in het hier en nu iets te veranderen, heb je achterom te kijken, naar dat wat al voorbij is, onzichtbaar is en nog zoveel invloed heeft op nu en wat komen gaat.

‘Een stapje opzij, een stapje van niks is genoeg en heel de wereld oogt anders. Een mens moet in het leven zijn eigen coulissen verplaatsen’.

Uitspraak in Vaslav , van Arthur Japin.

Het werkt bevrijdend als mensen letterlijk vanuit een andere hoek naar dezelfde dingen kijken. Het geeft een nieuw perspectief en daarmee nieuwe ruimte en mogelijkheden. Leren veranderen door te ‘bewegen in de gegeven situatie’, neergezet in de ruimte, is precies wat nodig is om de dingen anders te zien en te doen.

Het leven dient vooruit geleefd te worden, en achterwaarts begrepen.